Nieuwjaarsreceptie VBM-Businessclub in het Stadhuis

Op 13 januari jl. vond de Nieuwjaarsreceptie van de VBM-Businessclub plaats. Inmiddels is het traditie dat deze receptie gehouden wordt op uitnodiging van de gemeente Den Haag in de raadzaal van het stadshuis.

Inmiddels is het óók traditie dat tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de VBM-Businessclub Ondernemer van het afgelopen jaar wordt verkozen én tevens de VBM-Businessclub Nieuwkomer van het afgelopen jaar.

Bekijk de foto’s onderaan deze pagina en de videoimpressie, gemaakt door Alain Clement ZH Media.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoorzitter van de VBM-Businessclub Kaushilya Budhu Lall opent de avond met een welkomstwoord. Zij dankt met name wethouder Karsten Klein Stedelijke Economie, Zorg en Havens, Henk Kool, “wethouder buitendienst” en Johan Chandoe, ereburger van Den Haag en ambassadeur van de VBM-Businessclub. Ook is er een dankwoord voor het Comité van Aanbeveling en de Raad van Bestuur.
Er is een veelheid aan thema’s behandeld het afgelopen jaar. Voor de voorzitter persoonlijke was het hoogtepunt de Iftar viering in theater de Vaillant in juni, zo vertelt zij.
De VBM-Businessclub staat voor ondernemers van verschillende afkomst, die verbondenheid met elkaar tonen. Het is de meest kleurrijke businessclub van Den Haag.

De voorzitter meldt dat op 17 februari as. de eerstvolgende themabijeenkomst van de VBM-Businessclub wordt gehouden in het Haags Ondernemershuis aan de Vaillantlaan en deze bijeenkomst heeft als thema “speed daten, het zakelijk flirten”.
Het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) organiseert een handelsmissie naar China van 29 maart t/m 3 april a.s. voor MKB-ers. De VBM-Businessclub stelt haar leden in staat om tegen aantrekkelijke voorwaarden te participeren. (Meer informatie op de site.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWethouder Karsten Klein neemt het woord over. Hij spreekt zijn waardering uit voor de VBM-Businessclub als zeer gewaard partner van de gemeente Den Haag. De VBM-Businessclub verbindt alle culturen, zegt hij.
Karsten Klein vertelt dat de economie de weg omhoog vindt. De Haagse economie zal volgens verwachting 1,7% groeien. Het MKB als motor van de economie is hierbij zeer waardevol. De gemeente zal daarom meer ruimte moeten bieden aan ondernemers.
De gemeente Den Haag is wat ondernemen aangaat zeer ambitieus. Den Haag is na Amsterdam de tweede toeristische stad van ons land. De eerste ambitie is om het toerisme met 3% te laten groeien. Den Haag heeft de titel “Beste Binnenstad van Nederland 2013 – 2015” en wil deze titel graag prolongeren.

De tweede ambitie is de stimulatie van groei van Den Haag als congresstad.
Er staan al een aantal mooie, (internationale) congressen gepland dit jaar. De internationale congressen leveren goede contacten op met andere landen en steden. De focus ligt op Duitsland, met zijn sterk groeiende economie. Er worden veel bezoekers verwacht voor deze evenementen en congressen, wat weer de plaatselijke economie ten goede komt.
De groei van de economie is en blijft speerpunt van de gemeente. Er wordt veel geïnvesteerd in stad én mensen. Ook benadrukt Wethouder Karsten Klein het belang van kansen voor jongeren. Er is een blijvende vraag naar goede stageplekken.
De gemeente Den Haag wil een benaderbare partner zijn voor de ondernemers o.a. via het Haags Ondernemershuis.

De voorzitter dankt de wethouder hartelijk voor zijn toespraak en nodigt hem uit om de onderscheidingen uit te reiken aan de VBM-Businessclub Ondernemer 2014 en de VBM-Businessclub Nieuwkomer 2014.
De voorzitter vertelt dat de prijzen worden uitgereikt aan leden die er uitspringen door ambitie en lef te tonen, die durven te investeren en de VBM-Businessclub een warm hart toedragen.
De voorzitter introduceert de heer Reza Parvin van Subway Den Haag als de VBM-Businessclub Nieuwkomer 2014. Zij vertelt dat de heer Parvin, ook bekend als “mr. Subway” in deze moeilijke economische tijd samen met zijn vrouw Hoda Alfaili heeft durven investeren. In 2004 opende hij zijn eerste zaak en weet deze in 1 decennia uit te breiden naar 5 zaken.
Reza Parvin en zijn vrouw nemen de onderscheiding en bloemen in ontvangst van wethouder Karsten Klein en Reza Parvin dankt iedereen hartelijk voor deze prijs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHierna is het de beurt aan de Ondernemer van het jaar. De voorzitter vertelt dat dit lid al lid is vanaf het eerste uur en zich echt verbonden voelt met de businessclub. Ook dit lid heeft lef en ambitie getoond door in het voorjaar van 2014 een statement te maken: “Ons bedrijf gaat Den Haag veroveren!”
De VBM-Businessclub Ondernemer 2014 is geworden De Haeghe Groep.
Dit bedrijf heeft de omslag moeten maken van sociaal bedrijf naar commercieel bedrijf. Dit onder leiding van algemeen directeur de heer Thomas Schwencke met zijn rechterhand de heer Henk van Tuil.
Thomas Schwencke neemt de onderscheiding en de bloemen in ontvangst van de wethouder. Hij is trots en blij met de onderscheiding en zegt dat er 2500 mensen ook trots en blij zullen zijn.

Thomas Schwencke vertelt dat de Haeghe Groep zich nog beter wil profileren. Zij hebben 2500 mensen met een beperking in dienst, die een rol en een plek in de samenleving hebben. Hij licht één van de activiteiten van de Haeghe Groep eruit: de mobile wasservice. Een team van mensen wassen auto’s zónder water, óp locatie. Dit bespaart 200 liter water per wasbeurt! Kosten- en waterbesparend én milieuvriendelijk. Het College van Den Haag geeft het goede voorbeeld. Alle dienstauto’s worden door de mobile wasservice van de Haeghe Groep gewassen.
Thomas Swencke sluit af met de uitnodiging dat de VBM-Businessclub altijd welkom is bij de Haeghe Groep.

De voorzitter sluit de presentatie met nog 3 boeketten voor 3 geweldige ambassadeurs, te weten Atila Akin, oud bestuurslid VBM-Businessclub (penningmeester), Hicham Boudizi, oud bestuurslid VBM-Businessclub en Gabry van der Let, accountmanager MKB Gemeente Den Haag.

Hierna stroomt de raadzaal leeg om te gaan genieten van het heerlijke Indisch buffet van Tri Tunggal en dan start het informele netwerken. In de rij voor het buffet worden volop handen geschud en nieuwjaarswensen overgebracht. Pratend met bekende en nog onbekende gasten zijn de reacties overduidelijk. Deze Nieuwjaarsreceptie is een geslaagde start van 2015 voor ondernemend Den Haag.

Sylvia Wittmer