VBM ging supersonisch bij de TU Delft 28 mei 2015

 

20150528_172446

Op 28 mei j.l. vond de bijeenkomst van de VBM-Businessclub plaats in de TU Delft met het thema “VBM gaat supersonisch”. Scroll naar beneden voor de foto’s.

De Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft  leidt studenten op tot ingenieurs op het gebied van lucht- en/of ruimtevaarttechniek en doet onderzoek in deze en aanverwante disciplines zoals windenergie.
Voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden bezit de faculteit een aantal testfaciliteiten, zoals subsonischesupersonische en hypersonische windtunnels en een vliegsimulator. Materialen testen op specifieke eigenschappen is mogelijk in één van de laboratoria.

Penningmeester van de VBM-Businessclub Annend Hardoar heet alle aanwezigen welkom in de hal van afdeling Aerospace Engineering, Aerodynamics AWEP van de TU Delft en stelt  dhr. Peter Duyndam, technisch medewerker van deze afdeling voor. Peter zal de leden van de VBM-Businessclub rondleiden langs de verschillende afdelingen.

Dhr. Berthil Grashof, coördinator van het lab geeft uitleg over de verschillende onderzoeken die hier gedaan worden. Hij legt uit dat er onderzoek gedaan wordt naar combinaties van verschillende materialen, o.a. met glasvezel om een zo goed mogelijk product te krijgen. Aan de TU Delft is het product Glare ontwikkeld: een laminaatmateriaal bestaande uit dunne laagjes aluminium met glasvezel, gebruikt o.a. voor de Airbus 380.  Licht, veilig en sterk, kortom een vliegtuigmateriaal bij uitstek.
Peter vertelt dat een vliegtuig ontworpen wordt voor 90.000 vluchten, dat is zo’n 30 jaar.
Veel afgestudeerden werken bij de TU. Zij huren daar apparatuur om hun ideeën verder te ontwikkelen en te testen.

Verderop worden de VBM leden langs de grootste laser van Europa geleid. Een laser van 130 kilowatt met de ontwikkelingskosten van 5 miljoen euro. De laser snijdt composiet en boort hele kleine gaatjes op nano niveau.
Composiet (kunststof) is bijvoorbeeld echt een verbetering t.o.v. staal.
In het composietenlaboratorium lopen veel studentenprojecten.

De leden worden door een grote hal geleid waar allerlei onderdelen van o.a. een F16 staan.  De studenten leren hier hoe de verschillende krachten van materialen werken.

Een enorme grote “zwarte doos” is hier ook opgesteld. Deze satelliet werd gebruikt om de aarde te bestuderen. Tegenwoordig hebben de “zwarte dozen” de grootte van een melkpak. Dit om aan te geven hoe snel de ontwikkelingen gaan in de technische wereld.

Student Rogier legt een experiment uit van supersonische stromingen in een windtunnel. Het doel is om een zo’n gunstig mogelijke stroming te creëren.
Ook wordt er een demonstratie gegeven van een grotere windtunnel waarbij het snelheidsveld gemeten wordt door meerdere camera’s. De Arianne 5 raket heeft bijvoorbeeld baat bij dit onderzoek.
Het hele spectrum wordt aan de TU onderzocht en dat maakt het voor de studenten interessant om er te studeren, vertelt Rogier.
Uiteindelijk laat hij de VBM leden een nog grotere windtunnel zien, waarin de lucht met 130 km per minuut circuleert, waar op dat moment andere studenten bezig zijn met een experiment.
Het doel  van alle onderzoeken is om het vliegen nog veiliger en efficiënter te maken.

Met name de mannelijke VBM leden hadden erg uitgekeken naar een demonstratie van de flight simulator. In de flight simulator kunnen alle soorten vliegtuigen worden nagebootst en ook alle weersomstandigheden.  Je kunt zelfs simuleren dat je in een onderzeeboot zit, vertelt Peter.
Jammer genoeg wordt er net op dat moment een test uitgevoerd door studenten, dus kunnen we niet in de flight simulator. Dat vinden alle leden echt jammer. “Gelukkig hebben we de foto’s nog”, grapt iemand.
Want gelukkig kunnen er wel foto’s genomen worden van de buitenkant van de flight simulator.

Na de rondleiding bedankt de penningmeester de TU Delft en Peter Duyndam voor deze unieke rondleiding.  Alle deelnemers aan de rondleiding zijn het er over eens dat dit inderdaad een unieke rondleiding was. Echt een kijkje in de keuken van de TU Delft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een klein gezelschap vertrekt hierna naar het restaurant Hills & Mills (www.hillsmills.nl)  in Delft. Chef Papa Kazmi en schoondochter Sherryl hebben een fijn “shared dinner” samengesteld van smakelijke fusion gerechten, startend met flinterdun linzenbrood, via heerlijke rijst- en groentegerechten met pittige gehaktballen naar een verrassend dessert  van rijstpudding met rozenwater (!) en vers fruit.

Dit is een fijne afsluiting van een supersonische middag.

Sylvia Wittmer

Foto’s